Egy korábbi blogposztomban olvashattátok, hogy 2021. májusától San Diego-ban lakom, amely Los Angelestől délre, kb. 100 mérföldre található. Bár az ideköltözés körülményei nehézségekkel teli volt, azonban most, így fél évvel később már kezdem én is érzékelni a hely pozitív hatásait, melyet akkor ezúton megosztok veletek is, hátha valaki kedvet érez arra, hogy a jövőben San Diego-ban töltsön egy hosszabb időt, vagy akár ideköltözzön. Nyilván mivel az USA-ról beszélünk, azt mondanom sem kell, hogy az itteni élethez szükséges vízum, nagyon hosszú távon pedig zöld kártya, azonban ennek a cikknek nem célja az amerikai bevándorlás részleteinek ismertetése.

1. A  legkellemesebb december

Talán kitaláltátok, hogy az időjárást fogom ebben a bekezdésben dicsérni, dehogy kicsit érdekessé tegyem ezt a részt, külön kiemelném a decembert, ugyanis talán a számomra legkellemesebb decemberi hőmérséklet eddig ebben a városban volt. Los Angeles nekem enyhén hűvősebbnek tűnt ehhez képest, és Gran Canaria pedig a nappali órákban melegebbnek. Nyilván ez ízlés kérdése is, de általánosságban az mondható el, hogy itt San Diego-ban 15 és 20 celzius fok között van a hőmérséklet a téli hónapokban. Ami szintén nagyszerű, hogy ezzel szemben nyáron is ritkán kúszik a hőmérő higanyszála 30 fok fölé.

2. Oktatási színvonal

Bár az egyik cikkemben talán úgy tűnhetett, hogy Magyarország oktatását előnyösebbnek akartam érzékeltetni az amerikaihoz képest, azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy annál az összehasonlításnál egy elsősorban profitorientált amerikai oktatási intézményt vettem alapul, ami nem minősül egyetemnek vagy főiskolának. Azonban, ha a rendes felsőoktatási rendszert nézzük, akkor már sokkal pozitívabban tudok nyilatkozni. San Diego-ról legalábbis biztosan, hiszen ezzel a várossal van tapasztalatom eddig. Konkrétan a közösségi főiskolai (community college) rendszer, amit itt kiemelnék elsősorban, hiszen én is egy ilyen intézményben tanulok jelenleg. Közösségi főiskolába tulajdonképpen bárki beiratkozhat, de ha tudod bizonyítani, hogy az adott államban élsz egy ideje és van valamiféle amerikai státuszod (zöld kártya, vízum, vagy egy ideje már folyamatban lévő zöldkártya), akkor igen magas kedvezménnyel tudsz egy community college-ban tanulmányokat folytatni. Nyilván utóbbit illetően informálódni kell az adott community college honlapján, mert az elvárások szempontjából lehetnek kisebb eltérések. Viszont, ha tudod a státuszod és a legalább egy éve fennálló kaliforniai életed tényét (papírokkal) bizonyítani, akkor nagy valószínűséggel nagy kedvezménnyel tudsz egy ilyen iskolában tanulni és ami további pozitívum, hogy számomra a színvonal is magas. Sokat tanulsz a pénzedért, a tanárok is roppant készségesek és nagy tudással rendelkeznek az adott szakterületen. Ami szintén óriási, hogy ha egy rendes főiskolán hasonló területen továbbtanulnál, akkor a közösségi főiskolán sokkal olcsóbban elvégzett tárgyakat be tudod számíttatni. Nyilván community college más államokban is létezik, azonban arról biztosan tudok nyilatkozni, hogy Kaliforniában általában ezen iskoláknak a híre is jó. Tehát ha egy ideje Kaliforniába élsz és valamit komolyan tanulnál, gondolkozz el egy közeli community college-ba való beiratkozáson. 

3. A hely alkalmas családalapításra

Kiindulva az előző két pontból is, amennyiben van egy jó pénzkereseti forrásod akár San Diego-ban, akár online, akkor ez a város már Los Angeleshez és sok más városhoz képest (jó pár ember véleménye szerint) alkalmasabb családalapításra. Nyilván a közoktatás magas színvonala egy lényeges szempont, de azon tények sem elhanyagolhatóak, hogy az emberek itt viszonylag nyugisabbak, a belváros és megannyi óceánpart elérhető távolságban van és hogy a város bővelkedik művészeti és kultúrális programokban. Utóbbiakról a következő bekezdésekben részletesebben is írok majd.

4. Óceánpart és belváros közelsége

Ez és a következő bekezdés akkor érdekes, ha San Diego megyének olyan részén élsz (például Pacific Beach, Ocean Beach, Mission Bay vagy Clairemont) ami a belvároshoz közel van, ugyanis ekkor az maximum 10 perc alatt autóval elérhető. Azonban a megyének egy távolabbi része (pl. El Cajon, vagy Carlsbad) esetében már több, mint fél órát is kell kocsikázni.

5. Reptér közelsége

Ha a belvárostól nem messze laksz, akkor a reptértől sem, ugyanis San Diego legnagyobb és egyben legismertebb repülőtere (a San Diego International Airport) pont a belvárosban található 🙂 Én Mission Bay-től nem messze lakom és maximum 10 perc elég szokott lenni ahhoz, hogy a reptérre biztonságban megérkezzek autóval.

6. Gyönyörű óceánpartok 

Akár egy nyugisabb, akár egy nyüzsgőbb óceánpartra vágysz, San Diego-ban nem maradsz választék nélkül. A nyüzsgést megtalálod például Seaport Village-ben, mely egy vízparti (San Diego belvárosában található) bevásárló- és étkezési komplexum a San Diego-öböl mellett, vagy Ocean Beach-en, amely kiváló választás bohém és egyben szörfözni vagy napozni vágyó bulizós emberkék részére. A nyugalomra vágyók sem maradnak óceánpart nélkül, hiszen a mesés Sunset Cliffs szintén a belvárostól (autóval) közel elérhető. Továbbá kiemelném még (elsősorban szemet györnyörködtető elhelyezkedése miatt ) La Jolla partját, ahol bár napközben, és különösen turista szezonban (azaz nyáron) igen sok idelátogató utazó járkál, viszont a későbbi esti órákban és a téli szezonban már a relaxációra és elszigetelődésre vágyó egyéneknek is kifejezetten nagyszerű választás ez a hely.

7. Kulturális és művészeti látványosságok

Ahogy erre már a családépítési lehetőségek kapcsán kitértem, San Diego-ban lesz részed megannyi kulturális és művészeti rendezvényen is részt venni. A központhoz közeli Balboa Park otthont ad a híres Old Globe nevezetű színháznak és 17 db múzeumnak, melyek közé tartozik a San Diego-i Kortárs Művészeti Intézet (Institute of Contemporary Art, San Diego) és a Fotóművészeti Múzeum. A művészeti kikapcsolódás margójára említést tennék még arról, hogy San Diego-ban rendkívül gyakoriak a jó élő zenés (elsősorban rock & roll stílusú) programok, különösen hétvégenként. Ilyen fellépésekkel találkozhatsz például bárokban, melyeket azért is javaslok meglátogatni, mert San Diego a jó sörválasztékáról szintén híres.

8. Kultúrák sokfélesége

A város mexikói határhoz való közelségéből is adódik, hogy lakosságának közel 35%-a spanyol ajkú illetve latin, továbbá közel 17%-a ázsiai. A fehérbőrűek aránya 65%, a feketéké pedig 6.5%. Részletek Amerika népszámlálásának hivatalos oldalán érhetőek el.

9. Gasztronómiai választék

A kultúrák sokféleségéből is adódik, hogy San Diego-ban azért nagyrészt megtalálható, ami szem szájnak ingere. A steak house-tól kezdve a mexikói és ázsiai éttermeken át egészen az olasz éttermekig szinte minden fellelhető a városban. Arról nem is beszélve, hogy az itt élő magyaroknak van egy viszonylag összetartó Facebook csoportja, ahol biztosan szívesen segítenek a csoporttagok, ha mondjuk magyar ízekre vágynál és egy magyar éttermet vagy delikáteszt keresel. 

10. Rekreációs programok elérhetősége

A rekreációs programok tekintetében is lehetőségek tárháza vár. Kezdeném a szörfözéssel és az állva evezéssel, aminek egyik Mekkája San Diego és folytatnám még megannyi kültéri sportolási lehetőséggel, mint a biciklizés, golfozás,és a óceánparti jógaórák. A téli hónapokban sem maradsz testmozgás nélkül, hiszen a város szinte összes kerületében elérhetőek különböző mozgásstúdiók. Például csak azon az úton, ahol lakom, tőlem kb. 5 percnyi gyaloglással, elérhető jóga, pilátesz és táncstúdió is. 

Az érem másik oldala

 A korábbiakban összefoglaltam, mi az amit szerethetsz San Diego-ban, viszont a kép úgy teljes, ha felhívom a hátulütőkre is a figyelmed. Rögtön kezdeném azzal, hogy az egy tökjó dolog, hogy éttermekből és rekreációs programokból van választék, de hát ezek nincsenek ingyen, mely teljesen rendben lenne, ha a lakhatási költségek nem lennének magasak. Ugyanis havonta olyan 2000 dollárral kell számolni, ha San Diego belvárosához közel szeretnél lakni. A 2000 dollár, ha szerencséd van tartalmazza a rezsit is, de ez a bérelt lakás nagyságától függ. Viszont ahhoz, hogy 2000 dollárt úgy ki tudj fizetni, hogy kényelmesen maradjon még pénzed, érdemes minimum 20 dollárt óránként megkeresni (bármivel is foglalkozol), hogy maradjon időd olyan programokra, melyet szabadidődben csinálsz. Az a helyzet viszont, hogy ha nem rendelkezel vagy diplomával, vagy egy olyan speciális tudással vagy tapasztalattal egy olyan területen, amivel minimum 20 dollárt megkereshetsz, akkor viszont már nem olyan egyszerű a helyzet. Arra gondolok, hogy egy sima recepciós, hosztesz, vagy raktári munkás például általában óránként 20 dollár alatt keres. Tehát, ha nem egy magasabb órabérű vagy borravalóval járó munkát végzel, akkor már összességében nem biztos, hogy anyagilag is megéri ebben városban lakni.  Ha borravalóval járó munkában gondolkozol, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy San Diego egy szezonális hely. Főszezon általában a nyár, illetve a december második felétől január elejéig tartó időszak. A másik dolog, ami valamelyest számomra például hátrány, hogy San Diego is azon városok közé tartozik, ahol nincs élet autó nélkül. Nyilván az persze személyes preferencia kérdése, hogy ez hátrány-e vagy sem 🙂


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük