A mai nap a kezdetekről szeretnék beszélni, egészen pontosan arról, hogy mi lehet és volt számomra egy kitűnő opció a külföldi élet kipróbálására. Erre van egy egyszavas és egy több, mint 700 szavas válaszom.

Egyszavas válasz: Ausztria

A 700 szavas válasznak pedig akkor nekikezdek most 🙂

Ezen cikknek a fő mozgatórugója, hogy segítséget nyújtson neked, amennyiben a következő állítások valamelyike igaz rád:

 1. szeretnéd kipróbálni milyen külföldön
 2. kicsit tartasz is ettől a próbától, ezért egy minél közelebbi ország lenne jobb
 3. nem tartózkodtál még külföldön nyaralásnyi időnél hosszabb ideig
 4. van valamelyest német nyelv ismereted, vagy hadilábon állsz a nyelvvel

Nyilván nem kitétel, hogy a fenti állítások valamelyike igaz legyen rád, de tapasztalatom alapján azt tudom mondani, ha a fenti attribútumok bármelyike is jellemzi a jelenlegi állapododat, akkor ennek a cikknek minden bizonnyal hasznát veszed majd.

Egy fontos teendő, ha a külföldi életet kipróbálnád

Bár ennek a posztnak most nem az a célja, hogy egy kész tervet adjon a külföldi költözés menetét illetően, viszont egy lépés mégis van, ami egy tervnek fontos része és ez pedig, hogy teszteld azt mielőtt beélesíted. Mire gondolok itt pontosan? Egy külföldre való költözés előkészülete megannyi lépést tartalmaz, gondolok itt arra, hogy azon bizonyára elgondolkozol miért szeretnéd ezt a lépést megtenni, illetve talán még „megyek vs nem megyek” mérleget is készítesz. Azonban az a lépés, ami tapasztalatom szerint a lehető leghasznosabb tud lenni, ha fogod magad és kipróbálod az egészet miniben.

Mit jelent az, hogy miniben? Például, hogy

 • rövidebb időre (1-3 hónapra) próbálod ki,
 • vagy egy nagyon közeli helyre mész,
 • olyan helyre mész, ahol sok a magyar vagy akár még ismerősöd is van ott.

Nyilván ha ismerősöd van bárhol a világban, akkor az még Új-Zélandon is óriási szupport tud lenni, de ha egy közeli helyre mész, az általában kifejezetten jó pudingpróba. Egészen konkrétan Ausztria ez a hely, amire gondolok és akkor ki is fejtem miért általában egy nagyon jó opció Ausztria amennyiben a kezdetekről van szó.

Ausztria a világrangsorban

Mielőtt összefoglalnám „Miért éppen Ausztria”, szeretnék egy kicsit betekintést nyújtani abba, hogy Ausztria hol is foglal jelenleg helyet a világrangsorban, mint élhető ország, ami részben meg is magyarázza miért javaslom az ottani rövidebb vagy hosszabb időtartamú életet.

Ausztria az élhető országok toplistájának élén helyezkedik el köszönhetően az egy főre jutó GDP magas értékének, virágzó mezőgazdaságának, turisztikai látványosságainak és lélegzetelállító tájegységeinek.

Több érdeklődési pont tud találkozni ebben az országban:

 • A történelmi nevezetességek és európai belvárosi pezsgő élet nagy kedvelői számára „Vienna Calling”.
 • A sielők és az alpesi élet élvezői számára Ausztria siparadicsomai nyújtanak nagy választékot.
 • Ha valaki szereti a négy évszak meglétét és a nagy hómennyiséget, Ausztria szintén tökéletes hely

Egy 2019-es cikk szerint Bécs még mindig a leginkább élhető város a világon.

Én úgy gondolom azért azzal tisztában lenni, hogy egy Budapesttől pár órára elhelyezkedő város első helyen áll a világrangsorban mindenképp megnyugtató érzés. Számomra legalábbis az lenne!

Ausztria, a kiváló kezdet

Az előző két bekezdés alapján is érthető miért Ausztria egy nagyon jó lehetőség, hogy kipróbáld a külföldi életet. Az egyszerűség kedvéért azért összefoglalom, hogy miért:

 • Közel van, mindössze egy vonatúttal is akár megoldható
 • Sok magyar él ott ami könnyebbség, ha valaki nyelvtudás nélkül szeretne külföldre költözni
 • Ausztria egy kifejezetten élhető ország statisztikák alapján
 • Gazdag természet valamint turisztikai és történelmi nevezetességek egyszerre megtalálhatóak ott
 • Német nyelvtudással rendelkező vagy régen németet tanuló embereknek javasolt, hiszen az Ausztriában beszélt nyelv a német
 • Magyaroszágnál sokkal jobb a kereseti lehetőség ott
 • Én is ott próbáltam ki a külföldi életet és hálát adtam az istennek ezért, mert a közelség rengeteg jelentett akkor a számomra

Ausztria, mint végállomás?

Az világos, hogy Ausztria kezdetnek tökéletes megoldás lehet, azonban lehet-e végállomás is? Amennyiben a magam nevében beszélek én jelen állapotban nem érzem végállomásnak, mert bennem mindig megvolt az az érzés, hogy minél távolabbi és különlegesebb helyekre is eljussak nemcsak nyaralási célból. Amerika például mindig is egy nagy vágyam volt és talán ennek köszönhető tudat alatt az is, hogy az angol nyelvnek mindig is priorítása volt számomra a némettel szemben. Ettől függetlenül én teljes mértékben el tudom képzelni, hogy valaki számára Ausztria a mindenek felett.

Egy zongorista barátnőmnek például azt tudom, hogy az mindenképp kiteljesedést jelentene, ha egy osztrák menő pub-ban jazzt játszhatna, míg a vendégek egy pohár whiskey-vel koccintanak adott esetben az ő produkciójára is. 🙂  Ami egyébként reális is, mert egy nagyon tehetséges hölgyről beszélünk. Talán ez a vágya ennek a barátnőmnek azóta már be is teljesült ismerve őt.

Ha ettől a spéci példától eltekintünk még akkor is Ausztria számos ember számára lehet egy kiváló végállomás, amennyiben a meleg éghajlat nem elvárás és egy olyan európai város a cél ahol anyagi biztonságot lehet teremteni. Aki pedig a német nyelv iránt táplál olyan mély érzelmeket, mint például én az angol nyelv esetében, Ausztria kifejezetten lehet egy végcél.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük